Совети

ЗДРАВСТВЕНА ОПАСНОСТ ОД ПРАШИНА ОД ДРВО КАКО СТОЛАРИТЕ ГИ ЗАШТИТУВААТ СВОИТЕ ВРАБОТЕНИ

Време за читање: 4 мин.
ПРОДОЛЖЕТЕ


ДРВЕНА ПРАШИНА - НЕВИДЛИВАТА ОПАСНОСТ

За многумина, преработката / обработката на дрво е вообичаена секојдневна работа во која влијанието на дрвната прашина честопати се потценува - на крајот на краиштата, прашината не може да претставува закана.

Дрвената прашина е опасна. Кога се пали - и кога се вдишува.Прашината од дрво, во зависност од видот на дрвото, може да доведе до сериозни здравствени проблеми - од хронично воспаление до рак на носната слузница. Затоа, претпазливоста и заштитата е задолжителна за столарите и други компании кои обработуваат дрво.

Како да спречите дрвената прашина да го загрози здравјето на вашите вработени:

Кои професионални групи се особено изложени на ризик од прашина од дрво?

Се проценува дека два милиони луѓе работат во дрвната индустрија во Европа, вклучувајќи 660.000 само во Германија.Во принцип, прашината од дрво може да претставува закана по здравјето за секој од нив, иако на различни степени. Развојот на прашина во пилана со груба обработка е помал отколку во столарија, каде се создава многу прашина од дрво, особено кога станува збор за рачна работа. Паркетари, градители на скали или производители на прозорци кои работат со дрво, исто така, треба да се стремат кон соодветна заштита од прашина од дрво.


Кои клинички слики се резултат на прашина од дрво?

Особено во пролет, никој не размислува за сериозна состојба на носот кога чеша или е сув. Многумина сами дијагностицираат поленска треска или обична настинка и се обидуваат да се борат со симптомите со назален спреј, инхалација или антиалергиски лекови. Таквото однесување може да доведе до доцна откривање на рак на носот. Се смета дека носот е особено изложен на ризик од рак, бидејќи секојдневно е изложен на бројни влијанија од околината. Носната слузница ги филтрира штетните гасови или честичките прашина за да не навлезат во белите дробови. Сепак, овие загадувачи се заглавуваат во носната слузница и потоа можат да предизвикаат не само рак, туку и други болести како што се астма, акутно или хронично воспаление на носната слузница или алергии.

Знаците на назален карцином може да бидат чести, мало крварење од носот, зголемено лачење и попречено назално дишење. Во овој случај, треба итно да се консултирате со лекар.

Што да направите во случај на болест?

Најпрво добрата вест: ако ракот на носот се открие рано, шансите за закрепнување се многу добри. Постарите луѓе кои долги години работеле во дрвната индустрија, исто така треба да имаат редовни прегледи за време на нивното пензионирање, бидејќи болеста може да се појави и години подоцна

Дабот и буката се сметаат за особено опасни. Затоа во Европа се изготвени детални правила за работа со дабово и буково дрво . Федералниот институт за безбедност и здравје при работа (BAuA) наведува дека секогаш мора да се прават превентивни прегледи кога се работи со овие два вида дрво.

За време на првичниот преглед, кој се врши пред да се започне со обработка на дрво, прегледот на внатрешниот нос е на списокот за проверка. Како дел од последователните прегледи, вработените помлади од 45 години мора да се прегледуваат најдоцна на секои пет години. Работниците над 45 години мора да се прегледуваат на секои 18 месеци. Во поединечни или сомнителни случаи, може да се нареди и ран последователен преглед. Здравствената заштита на трудот за вработените во дрвната индустрија може да ја вршат само специјалисти по медицина на трудот.


Како можете да се заштитите себе си и вашите вработени од прашина од дрво?

Опрема за лична заштита

Техничкото правило за опасни материи (TRGS) 553 „Дрвена прашина“ регулира дека просечната вредност на смената на прашината од дрво на работното место не треба да надминува 2 mg/m³. Меѓутоа, за некои работи, како што е брусење паркет, оваа вредност не може да се одржи. Во такви случаи, како одговорен столар, мора да ги заштитите вашите вработени со обезбедување респиратори и очила. Дополнително, мора да се погрижите вашите работници да не ја извршуваат напорната активност предолго и да ја сведат на неопходен минимум.


Соодветни уреди за респираторна заштита за прашина од дрвени предмети се:

  • Половина/четвртина маски со филтри P2
  • Полумаски за филтрирање на честички FFP2
  • Филтер единици со вентилатор TM 1P
  • Единици за филтрирање со вентилатор и шлем TH2P


Секогаш советувајте ги вашите вработени да бидат внимателни и претпазливи на работа. Воочете им ги ризиците по здравјето од дрвната прашина и погрижете се вашите вработени редовно да се проверуваат од лекар ОРЛ.

Уреди за вшмукување за работилница или машина

Не смее да се надмине пропишаната просечна вредност на дрвна прашина на работното место. За да се обезбеди ова, дрвната прашина и дрвениот отпад мора да се извлечат на местото на обработка. Барањата за вшмукување се исто така утврдени во веќе споменатите Технички правила. Мора да се погрижите и вашите машини за обработка на дрво да се чистат редовно. Ова го намалува количеството на честички прашина веќе прикачени на алатката.

Производи на оваа тема

За Würth, здравјето на клиентите има врвен приоритет. Затоа нашата палета на рачни абразиви вклучува производни и системски решенија кои ви дозволуваат да дишете длабоко. Нашите рачни абразиви за машинска обработка имаат исклучително ефикасен систем со повеќе дупки. Во комбинација со дискот за брусење со повеќе дупки и сертифицираната индустриска правосмукалка, ова обезбедува оптимално и безбедно извлекување на прашината од дрво што се произведува - директно на лице место. Ако екстракцијата не е возможна (на пр. при брусење со рачно брусење), нашата широка палета на заштитни маски за дишење ви ја нуди потребната безбедност.

Сподели на: