Совети

ОЧИЛА КАКО ДА ГИ ЗАШТИТИТЕ ОЧИТЕ ЕФИКАСНО

Време за читање: 4 мин.
ПРОДОЛЖЕТЕ


Заштита на очите: безбедност на прв поглед

Окото е важен човечки сетилен орган. Поради оваа причина, мора да се направи сè за да се заштитат очите и да се зачува видот. Доколку вработените се соочат со влијанија на работа кои го нарушуваат или дури го загрозуваат нивниот вид, работодавачот е должен да преземе мерки на претпазливост.

Окото е изложено на различни опасности кои можат да се поделат во четири групи:

 • механички опасностипредизвикани од прашина или микрочестички
 • оптички опасностипредизвикани од светлина или ласерско зрачење (УВ и IR зрачење, отсјај од светлина)
 • хемиски опасностипредизвикани од киселини, алкалии или пареи
 • термички опасностипредизвикани од пламен или топла течност

Кога треба да носите заштитни очила?

Иако повредите на очите на работното место не се најчестиот вид на повреда, тие можат да бидат особено тешки, што потенцијално ќе доведе до губење на видот. Затоа, на многу работни места, задолжително е да се носат заштитни очила. Очилата за заштита при работа за трговијата, индустријата и медицинскиот сектор ги штитат корисниците од удари, радијација, хемикалии или цепнатинки, во зависност од моделот. Доколку вработените се изложени на опасности како овие на нивното работно место, носењето заштитни очила не се препорачува, туку - тоа е задолжително.

Безбедност преку прифаќање на носителот

Само постојаното носење производи за заштита на лице гарантира заштита од различни опасности. Заштитните очила Würth се карактеризираат со бројни својства кои промовираат прифаќање на нивното носење:

 • Одличен комфор при носење
 • Совршено вклопување
 • Модерен, спортски дизајн
 • Највисока безбедност
 • Заштита и начин на живот

Уникатен слој

Многу посебна технологија за обложување овозможува обложување на леќите на заштитните очила за да биде исклучително отпорно на гребење однадвор и трајно да не се замаглува однатре. Гарантира 100% УВ заштита.

Заштитата на очите е особено важна кога работите со опасни материи. Во Würth ќе најдете едноставни заштитни очила, заштитни штитови за лице, кои исто така ја штитат устата и носот од можни опасности, како и очила за заварување и шлемови за заварување, кои на најдобар можен начин ги исполнуваат сите барања на оваа професија за да ви овозможат работи безбедно. Исто така, ќе ги најдете вистинските додатоци за нега и одржување на овие производи, така што вашите очи ќе бидат сигурно заштитени на долг рок.

ЈАСЕН ВИД И ПОКРАЈ БЕЗБЕДНОСНИТЕ ОЧИЛА

Дупчење, брусење, сечење: На градилиштето, шпонови и прашина или летачки искри можат брзо да ви го привлечат вниманието.Ова резултира со сериозни повреди.Можете да го спречите ова со соодветните заштитни очила.На што да внимавате:

Околу 70% од сите повреди на окото се предизвикани од механички влијанија.Тоа значи преку удари, или туѓи тела што влегуваат во очи.Ризикот од ова е особено е голем на градежните места, бидејќи не само што летаат искри при дупчење, брусење или сечење, туку и многу шпонови и распрскувачи.Безбедносните очила го спречуваат ова.Мора да го земете предвид следново:

 1. Очилата не се само очила

Апликацијата го одредува моделот.

Заштитата на очите е апсолутно задолжителна.Според Законотза здравје и безбедност при работа ипрописите за спречување несреќи,работодавците седолжни да утврдат кои опасности (механички, оптички, хемиски, термички, биолошки или електрични) постојат за очите и лицето.Заштитни мерки мора да се преземат соодветно.

 1. Оптимална заштита, оптимална удобност

Најдобрите очила немаат корист ако не се носат.Затоа, при изборот на моделот, обрнете внимание на удобноста.Започнува со тежината.Современите очила како што сеЛИБРАод Вурт, тежат помалку од 20 грама - така што тешко може да ги почувствувате на лицето.

Прилагодливите влошки за носот и рамовите овозможуваат оптимално вклопување.За постојан, неограничен преглед, леќите треба да бидат отпорни на гребење однадвор, а од внатрешната страна да не замаглуваат.За ова се користи специјална обвивка.И за крај, но не и најмалку важно, привлечен дизајн ве поттикнува да носите очила за безбедност.

 1. Дискот не е ист како дискот

Класите за безбедност

Барањата за безбедносни очила се регулираат, меѓу другото, со стандардот DIN EN 166. Очила за механичка заштита се достапни со јасни и затемнети пластични леќи.Како по правило, недовршените примероци нудат и целосна заштита од штетно УВ зрачење.Постојат пет различни класи во однос на механичка јачина:

 • Без означување:основна механичка јачина
 • Класа S:зголемена механичка јачина до 5,1 метри во секунда брзина на удар
 • Класа F:влијание со мала енергија до 45 m / s
 • Класа B:Влијание на средна енергија до 120 m / s
 • Класа A:големо енергетско влијание до 190 m / s

Заштита на очите од Wurth - ова се вашите придобивки

Најдобрите очила за заштита при работа не само што гарантираат дека ништо не може да влезе во очите - тие нудат високо ниво на удобност на корисникот и дополнителни функции. Во зависност од моделот, заштитните очила се опремени со следните карактеристики за да се обезбеди оптимална безбедност при работа:


 • слој против магла од внатрешната страна или од двете страни
 • индиректни или целосно затворени отвори за воздух
 • слој отпорен на гребење и хемиски отпор однадвор или од двете страни
 • подобрување на контрастот
 • UV 400 заштита
 • отпорност на искри
 • одлична ергономија и удобност на корисникот бидејќи може да се прилагодат на обликот на лицето
 • преклопни елементи за дополнителна визуелна или заштита на лицето

Издвојуваме:

Ергономија - клучот за оптимална удобност при носење

Покрај највисоките можни безбедносни својства, заштитните очила мора да понудат и максимална удобност за носителот - затоа што треба да се заштитат и да се вклопат! Затоа, идеалната ергономија на очилата е клучот за трајно прифаќање на корисникот, бидејќи правилната ергономија го прави носењето на заштитните очила позитивно искуство.


Сподели на: