Совети

ПУР Пени Правилно ракување и најчести грешки

Време за читање: 8 мин.
ПРОДОЛЖЕТЕ

Што треба да знаете кога складирате и транспортирате боци со PU пена?

1K PU пена - број еден

Еднокомпонентните ПУР пени во боци имаат пазарен удел од 80 проценти и доминираат на пазарот за градежна пена во Македонија. Пената се стврднува реагирајќи со влажноста од околината - односно со влажноста во воздухот и влагата во градежните материјали.

1К пената се стврднува однадвор (каде што влагата најпрво влијае) навнатре. Класична апликација за градежна пена 1К е поставување/монтажа на прозорци. Не бара дополнителни хемиски компоненти за стврднување. Се препорачува прскање на површините за поврзување со вода пред и по нанесувањето на пената за да се забрза процесот на стврднување и да се подобри квалитетот.

Еден едноставен трик за инсталација

На пример, може да се користи распрскувач за вода, како оние што се користат за домашни растенија. Ова е особено корисно, ако пополнувате тесни шуплини со PU пена, на пример подлабоки канали или цевка. Честопати нема доволно влага во околината во тесни простори.

Се препорачува да работите во слоеви / премини и секогаш да прскате вода на свеж слој пена пред да додадете повеќе пена. Ова обезбедува доволно влага и пената сигурно се стврднува по потреба.

Што се случува ако нема доволно влага за градежната пена?

Во најдобар случај, 1-K пената едноставно бара подолго време додека не се стврдне целосно. Во најлош случај, внатрешното јадро на почетокот ќе остане меко. Ако влажноста се зголеми подоцна, јадрото сепак може да реагира и да се прошири потоа. Со подоцнежната реакција кој може да биде и по неколку денови (понекогаш и недели) може да дојде до големи деформации на градежниот дел (прозор / врата).

Ако сакате вашите боци со PU пена да работат добро на долг рок, проверете дали се правилно складирани.Некои совети:

1 Боците со PU пена секогаш треба да се чуваат во исправена положба

2 Чувајте ги боците на суво и ладно место

3 Транспортирајте ги боците од PU пена во исправена положба откако ќе ги прицврстите правилно

4 Не оставајте боци од градежна пена во вашето возило

5 Како да продолжите да користите отворени боци за градежна пена

Совет 1: боците со PU-пена секогаш треба да се чуваат исправено!

Ако боците за градежна пена лежат предолго, течната содржина на конзервата ќе го затне вентилот и веќе не е можно рамномерно да се нанесува пената.

Совет 2: Исушете ги боците и чувајте ги на ладно место

Складирањето на ладни температури позитивно влијае на рокот на траење. Важно е боците од PU пена да се чуваат на суво место за да се осигура дека металот од лименките не почнува да 'рѓосува. Ако тоа се случи, пената може да експлодира од конзервата. Ова може да доведе до сериозна штета. Исто така, влажната средина може да ги оштети гумените вентили предизвикувајќи тие полесно да се прилепуваат при поголема влажност.

Се препорачува да ги следите дадените совети за да спречите непријатни изненадувања.

Совет 3: боците со PU-пена треба да се чуваат исправено и да се зацврстат!

На пример, во продажната кутија што е добро прицврстена во багажникот на возилото, а не на задното седиште. Поединечни лименки може да испаднат од кутијата или слично.

Зошто? Боци кои се транспортираат лабаво во возилото може да се тркалаат напред - назад. Понекогаш, боцата може да се оштети и спонтано да испушта пена во возилото. Внимание! Не користете оштетени боци од PU пена! Ако сте во искушение да ги користите, оштетувањето може да предизвика ненадејно излегување на PU пената за време на употребата.

Совет 4: Не оставајте боци од ПУР пена во возилата

Возилата можат многу брзо да се загреат на сонце. Температурите над 50°C се постигнуваат многу брзо. Ова е критичната температура на која компримираниот гас во конзервата прекумерно ќе се прошири и прекумерниот притисок ќе предизвика експлозија на конзервата.

Совет 5: Можете повторно да ги користите отворените боци ПУР пена

Вообичаено е можно да се складираат пени со адаптер 1-K и пена за пиштоли PU со прикачените пиштоли и/или со адаптер. За да се дозволи ова, цевката за адаптер или пиштолот за прскање мора да се исчистат со чистач за PU пена.

Исто така, треба да се отстранат сите остатоци од пена што можат да се стврднат. Потоа, отворената боца ПУР пена треба да се чува во исправена положба на полицата за да не се затне вентилот толку брзо.

Вака подготвена, отворената боца ПУР пена треба да остане целосно функционална на полицата неколку дена. Не чекајте премногу долго за да ги користите боците, бидејќи вентилите на отворените боци сè уште имаат тенденција да се затнат.

Правилна обработка на PU пена

7 едноставни трикови кои ги користат професионалците за PU пена

1 Силно протресете ја конзервата со PU пена

2 Нанесете ја ПУР пената, боцата свртена наопаку

3 Навлажнете ги каналите во кои ќе се нанесува ПУР пена

4 Така правилно се лепи PU пената

5 Проверете дали температурата на обработка е коректна

6 Разликувајте помеѓу 1К и 2К PU пена

7 Разликувајте помеѓу адаптер и пена за пиштол

пиштолска Пур пена Пур пена во спреј


1 Силно протресете ја боцата со PU пена

Непосредно пред да се употребат, боците со PU пена мора да се протресат темелно, најмалку 25 пати, за да се осигура дека вискозната на PU пената и погонскиот гас се мешаат совршено. На овој начин создавате хомогена маса и погонот може да ги исполни своите три важни функции.

Ја активира вискозната PU течност.

Го транспортира PU од боцата.

Дејствува како експанзивен материјал и создавач на ќелии за PU пената што излегува од боцата, со што се создава потребната структура со фини пори која толку ефикасно изолира.

Ако боцата се користи подолго време, повторно протресувајте одново и одново.

Што се случува ако заборавите да ја протресете конзервата?

PU пената и погонот нема да формираат хомогена маса и PU пената само малку се шири.


2. Нанесете ја ПУР пената наопаку

Професионалците за PU пена знаат дека боците за монтажна пена треба да се држат со вентилот свртен надолу. Ова е единствениот начин правилно да ја испразните боцата.

Зошто? За разлика од класичните аеросолни лименки, лименките со пена немаат цевка за подигнување што ја пумпа содржината на течноста нанадвор кога ќе се притисне главата за прскање. Бидејќи PU пената е вискозна, транспортната цевка од овој вид би се затнала.

Наместо тоа, лименката за ПУР пена треба да се испразни наопаку. Ова предизвикува вискозната маса да потоне надолу. На вентилот се собира соодветна количина PU пена и можете лесно и рамномерно да ја нанесете пената.

3. Навлажнете ја 1К PU пената

На повеќето 1К PU пени им е потребна одредена количина на влага од околината за да се стврднат. Затоа, површините и свежо нанесената PU пена треба да се навлажнат со вода - на пример со распрскувач за растенија.

Општо правило е дека боцата со PU пена со 750 милилитри (ml) пена бара околу 60 ml вода за правилно стврднување.

Но, бидете внимателни! Сега на пазарот има PU пена на која не и треба влага за да се стврдне. Затоа, секогаш проверувајте ги упатствата од производителот на пакувањето.

Што се случува ако нема доволно влага?

По ова, пената побавно се стврднува и помалку се шири. Во најлош случај, може да се прошири подоцна.

1К пената се стврднува однадвор каде што влагата прво влијае, а потоа навнатре. Ако е премногу сув, надворешниот слој на пената создава тврда кожа, додека активната PU пена одоздола во јадрото на пената останува незацврстена. Ако подоцна се зголеми влажноста, оваа пена може да се прошири неколку недели подоцна и да ги деформира деловите.

4. Вака правилно се лепи PU пената

PU пената се прилепува на речиси сите површини кои се цврсти, чисти и без прашина и маснотии. Само силикон, масла, маснотии, полиетилен, тефлон или слични површини не се погодни за PU пена.

Еден посебен случај се материјали кои можат активно да ја апсорбираат влагата, на пример гипс. Овие површини мора да бидат доволно навлажнети за да се осигури дека PU пената ќе најде соодветна влага за процесот на стврднување.

Во спротивно, може да ја наруши адхезијата и адхезијата на рабовите. Препорачуваме претходен слој на прајмер или средство за сврзување во овој случај.

5. Проверете дали температурата на обработка е коректна

Конвенционалните PU пени од 1 компонента треба да се обработуваат на температура помеѓу 5° и 30° Целзиусови, така што зацврстената PU пена го има потребниот квалитет.

На температури под 5 степени пената побавно се стврднува. Ова влијае на структурата на клетките. Стврднатата пена може да стане кршлива.

Ако PU пената стане премногу топла за време на обработката, може да ја изгуби структурната стабилност. Ова е слично на тоа како кремот се однесува кај топла вафла.

Затоа, погрижете се околината и материјалот на кој се нанесува пената да не достигнуваат температура над 30 ° Целзиусови.

Овие температурни спецификации се однесуваат само на пена која сè уште не реагирала целосно. Откако ќе се стврдне, PU пената е отпорна на температура од -40°C до 80°C.

Совет: загрејте ја ладната пена и внимателно изладете ја топлата пена

Можете да загреете ладни боци со пена PU во млака вода.

6. Разликувајте помеѓу 1К и 2К PU пена

1-компонентните PU пени и 2-компонентните PU пени се разликуваат во однос на нивното стврднувачко однесување:

1К PU пената бара влага за да се стврдне.

2К PU пенатаги содржи двете компоненти за реакција.

Овие се наоѓаат во боцата и мора да се активираат непосредно пред да се примени.

2-компонентната PU пена е многу силна и се стврднува многу брзо и рамномерно. Ова помага да се контролира процесот на стврднување. Типична употреба за монтажна пена 2К е монтирањето на вратите.

7. Разликувајте помеѓу адаптер и пена за пиштол

Ако за работа се користи пиштол за пена PU, зборуваме за пиштолска пена. Ако најдете цевка за адаптер на боцата, имате спрејска пена со адаптер во вашата рака.

1К PU боци за пена со адаптер и сигурносен вентил

1-компонентните PU пени со адаптер се практично решение за луѓе кои само повремено користат градежна пена. Цевката на адаптерот едноставно се навртува на вентилот на конзервата со PU пена непосредно пред употреба.

1К пиштолска PU пена

Луѓето кои користат 1К PU пена на редовна основа обично претпочитаат да работат со посебен пиштол за пена од PU што се навртува на боцата ПУР пена. Придобивките се во полесното дозирање на ПУР пената.

Општите информации за обработка наведени овде не се обврзувачки. За обврзувачки информации за обработка, ракување и безбедност при работа, ве молиме погледнете ги листовите со податоци за производот за соодветната PU пена издадена од производителот и етикетите на лименките со PU пена.

https://eshop.wurth.com.mk/pur-peni-1


Сподели на: