Совети

Конверзија од халогени на LED фарови Предности и недостатоци на конверзија од халогени на LED фарови

Време за читање: 6 мин.
ПРОДОЛЖЕТЕ

Халогените, ксенонските, ласерските и ЛЕД системите за осветлување се четирите главни типови на светилки достапни за употреба во автомобилите.

Овде кратко ќе се позанимаваме со халогените и LED свтелата.

лед и халоген

Халогените светла се стандард во автомобилите од 1970-тите и сеуште се примарен избор за повеќето возила и може да се најдат во најмалку 80% од автомобилите денес.

Халогените фарови се најлесни и евтини за производство. Тие работат со загревање на влакно (мал конец или жица од материјали со многу висока точка на топење). Тие црпат електрична енергија од автомобилот и користат халоген гас. Од друга страна, LED светлата (диоди што емитуваат светлина) користат мал полупроводник наречен диода што се загрева и емитува светлина. Тие произведуваат светлина со поприроден изглед додека произведуваат многу мала количина на топлина.

LED sijalicki

Денес сè повеќе производители на автомобили се префрлаат на LED фарови.LED (light-emitting diodes) осветлувањето им нуди на производителите голема флексибилност во дизајнот на осветлувањето и поголема трајност и заштеда на енергија кај електричните или хибридните автомобили.

Некои сопственици на автомобили купуваат дополнително LED светла за да ги заменат нивните халогени светилки. Многу возачи се уморни и фрустрирани од досадната, жолтеникава светлина од халогените светилки на фаровите и како резултат на тоа, најпрво се поставува прашање: Може ли да ги сменам моите халогени фарови во LED?

Сите возила опремени со фабрички халогени фарови се погодни за LED конверзија. Главната предност е масовното зголемување на осветлувањето на патиштата и подобрената безбедност при ноќно возење.

LED postavenost

Секој тип на сијалица има свои добри и лоши страни.Ако планирате да ги префрлите вашите халогени светилки на LED светилки, внимавајте на предностите и недостатоците.Еве што треба да знаете:


Предности на LED фаровите

LED фаровите стануваат сè попопуларни - и тоа со добра причина.Тие нудат неколку придобивки, како што се:

LED фаровите се енергетски ефикасни

Една од најголемите причини за префрлување од халогено на LED осветлување е малата моќност што е потребна за вклучување на LED светлата.LED фаровите користат само дел од електричната енергија неопходна за палење на стандардните халогени фарови.

Помалку оптоварување на електричната енергија на вашиот систем значи помалку трошење на батеријата и алтернаторот.Ако случајно ги оставите запалени фаровите кога автомобилот не работи, вашите LED фарови не црпат доволно електрична енергија за да ви го уништат акумулаторот.Вашите халогени светла, од друга страна, ќе го направат акумулаторот бескорисен, нема да можете да го стартувате возилото, ако предните фарови случајно се запалени предолго.

LED фаровите траат подолго

Халогените фарови се далеку поевтини од LED светлата, но тие имаат животен век најчесто од 450 до 1.000, а поквалитетните многу ретко и до 2.000 часа.LED светлата може да ви дадат 25.000 до 30.000 часа непречено осветлување на возилото. (дури 30 пати повеќе од животниот век на халогените светла). Ако земеме пример за автомобил кој дневно се вози 10 часа, тогаш животниот век на овие LED светла изнесува и до 8 години. Кај халогените овј век би изнесувал кај ваков автомобил макс. 3 до 4 месеци.

NightstarАрт. 0720114191 HALOGEN BULB ULTRALIGHT 130%

Долгиот век на LED сијалицата е сериозен плус за луѓето кои:

  • Имаат повеќе сопствени возила
  • Возат на долги растојанија
  • Немаат свој сервис за сервисирање на сопствените автомобили
  • Во близина немаат продавница за автоделови

Менувањето на сијалиците е комплициран процес кај некои возила. На вакви возила менувањето на сијалица се врши во сервис бидејќи некогаш е потребно да се демонтира браник, поткрило и сл.за да се стигне до куќиштето на сијалицата. Ако менувате халогена сијалица, експертите предупредуваат да не се допира стаклената обвивка на сијалицата.Маснотиите и другите остатоци на вашите раце може да се пренесат на стаклото на сијалицата.Кога ќе се загрее тој мрсен слој, може да ја оштети халогената сијалица и да го намали нејзиниот животен век.

LED светлата не се толку чувствителни на нечистотијата на вашите раце.Не мора да бидете многу претпазливи кога ги менувате LED светилките на фаровите.Овој факт ја прави тешката задача за менување на светилките многу полесна.

LED светилките се подобри при намалена видливост

LED светлата се подобар избор од халогените во услови на магла поради неколку причини. Покрај проектирањето на неспоредно светло, бело осветлување, LED светилките се подолготрајни и, според тоа, посигурни. Последното нешто што го сакате кога сте на пат во помалку од идеални околности е ограничената видливост - ова претставува потенцијално опасна ситуација за сите вклучени.

vozenje vo magla

Кога сте на пат во лоши временски услови или во услови со слаба видливост, како што е екстремно магливо или темно опкружување, светлите бели фарови се дефинитивно помудар избор од досадните, жолти халогени светла. Не само што ефикасните, еколошки ЛЕД светилки изгледаат подобро и посветло, туку и многу подобро го осветлуваат коловозот за сите возачи во околината. Кога сте на пат, без разлика дали возите сами или превезувате скапоцен товар, важно е да се чувствувате безбедно и целосно свесни за вашата околина

Недостатоци на LED фаровите

И покрај нивните предности, LED фаровите не се без проблеми.Еве неколку недостатоци што треба да ги имате на ум.

LED светлата не се сенасочни

Халогените светилки се сенасочни.Ова значи дека тие испуштаат светлина од предната и од страните на сијалицата.Тие обезбедуваат соодветно осветлување на патот напред и на страните на патот во исто време.

LED светлата директно емитуваат светлина од секоја диода.Светлината на LED низата е многу поинтензивна од светлината произведена од стандардна халогена светилка, но тоа не мора да значи подобро осветлување при возење.Освен ако не ги насочите правилно LED светилките, ќе завршите со фарови кои не ви покажуваат голем дел од патот.

zaslepuvanje

Но, веќе производителите го надминуваат и овој предизвик така што ги поставуваат LED диодите на потполно исто ниво како и поставеноста на влакното кај халогените светилки. Поставувањето на LED диодите е важно бидејќи го одредува моделот на излезна светлина.

postavenost na led

Ако ја промените висината на вашето возило со гуми со различна големина или нова суспензија, мора да ги преориентирате светилките.Во спротивно, светлата ќе се насочени премногу високо или премногу ниско што ќе влијае на вашата и безбедноста на другите возачи на патот.Премногу високо насочени LED светла може да ги заслепат другите возачи, додека LED светлата насочени премногу ниско, не откриваат доволно од автопатот напред.

LED светлата не се загреваат доволно

Зошто е ова недостаток? Стандардните халогени светилки на фаровите се загреваат до околу 4.500 степени целзиусови.Топлината што ја создаваат е ефикасна за топење на снег, мраз и замрзнат дожд од леќите на вашите фарови.

LED фаровите испуштаат малку топлина во близина на задниот крај на нивните тела.Некои модели вклучуваат вентилатори или ладилници за да ја исфрлат топлината.Сепак, самите светилки создаваат многу малку топлина при работа.Тие не се дизајнирани да го топат снегот од леќите на фаровите на вашето возило.

Ако возите со инсталирани LED светла во снежни или температурни услови под 0oC, завршувате со леќи на предните светла кои се прекриени со мраз.Производителите на автомобили создадоа неколку дизајни за да го решат овој проблем, но преправките во многу случаи не се доволни.

Ако возите на студено, влажно време со LED фарови, експертите препорачуваат да ги држите сите светла на вашиот автомобил вклучени додека возите.Често застанувајте за да ги проверувате вашите леќи дали се покриени со мраз и снег.Треба да го исчистите целиот снег од автомобилот кога е можно за да избегнете лизгање на снегот преку вашата хауба и на вашите фарови.

LED fabricki

Ако имате проблем да го гледате патот, сите фарови треба да се рекалибрираат од вашиот автомеханичар.На некои LED фарови им требаат нови леќи или специјално куќиште за правилно да ја рефлектираат светлината на патот.Вашиот механичар може да ги инсталира овие компоненти без да ја загрози водонепропустливоста на склопот на фаровите.

Треба да знаете и дека дополнително поставените LED светилки не се дозволени во некои региони.Информирајте се претходно дали LED светилките се легални кај Вас и во регионот каде што сакате да патувате.

future

Сподели на: