Совети

ЛАСЕРСКА ТЕХНОЛОГИЈА НЕОПХОДНА ВО ГРАДЕЖНИШТВОТО ШТО Е ЛАСЕР? КАКО ФУНКЦИОНИРААТ ЛАСЕРИТЕ ЗА НИВЕЛИРАЊЕ И МЕРЕЊЕ НА ДОЛЖИНА?

Време за читање: 7 мин.
ПРОДОЛЖЕТЕ

„Војна на ѕвездите“, „Ѕвездени патеки“, - ласерската технологија игра клучна улога во научно-фантастичните филмови и книги. Благодарение на ваквите приказни ги поврзувавме ласерите со футуристички војни и елегантни вселенски бродови.

laserski zrak

Но, ласерите денес играат клучна улога во нашиот секојдневен живот. Факт е дека тие се појавуваат во неверојатен асортиман на производи и технологии. Ќе ги најдете во сè, од ЦД-плеери до стоматолошки дупчалки, машини за сечење метал со голема брзина, до мерни системи. Отстранување на тетоважа, отстранување на влакна, операција на очите - сите тие користат ласери. Но, што е ласер? Што го прави ласерскиот зрак различен од зракот од светилка? Поточно, што ја прави ласерската светлина различна од другите видови светлина? Како се класифицираат ласерите?

Терминот „ласер“ се користи насекаде во светот, акроним од Засилување на светлината со стимулирана емисија на зрачење (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). Едноставно кажано, кога одредени електрони се стимулираат, тие испуштаат зрак светлина. Кога огледалата или призмите ја собираат оваа светлина и ја насочуваат во една насока, резултатот е ласерски зрак. Принципот на ласерот се заснова на двата, и видливите и соседни спектрални опсези, UV и IR.

Значи, за што се користат ласерите?

Ласерот може да се користи секаде каде што има потреба од моќен, високо концентриран, исклучително правилен и ултра фокусиран светлосен зрак. На пример, ласерско скенирање на браздите на ЦД. Исто така, бар-кодовите на производите во супермаркетите најчесто се читаат со табла со ласерски зрак. Како се рефлектира овој зрак му кажува на компјутерот кој баркод, односно кој производ се чита.

bar kod citac

Покрај тоа, ласерите денес се користат во морските истражувања. Ласерските зраци се испраќаат во длабочините да ги следат промените и да извлечат детали за супстанциите содржани во водата. Сето ова не би било можно со нормална светлина.

Треба да напоменеме дека со ласери може и да се сечат нештата. Ова, сепак, бара многу помоќни ласери кои се засноваат на поинаков принцип.

Wurth CNC fiber laser

laserska glava

Ласерите за нивелирање проектираат зрак светлина што може да се користи како визуелна линија кога е потребна права и рамна референтна точка. Големината на светлосниот зрак зависи од големината на диодата. Во овој случај, помалото е подобро - помалиот зрак на светлина е попрецизен. Со поширок зрак на светлина, вистинската точка на "ниво" може да се наоѓа насекаде во ширината на зракот.

Првите ласери за нивелирање беа ограничени на внатрешна употреба бидејќи светлината на ласерот не беше доволно светла за да се види на отворено. Денес, помоќните ласери можат да се користат внатре или на отворено, а многу од нив се дизајнирани за употреба со детектор за светлина што ја „чита“ светлината на ласерот. Овие уреди се позиционирани подалеку од диодата на ласерот, а потоа се поместуваат нагоре или надолу додека не се открие проекцијата и не се сигнализира како одговор со звучен сигнал или трепкање.

fakjac na zrak

Повеќето ласери испуштаат црвен зрак светлина. Некои производители сега нудат зелени ласери кои се 400 проценти посветли од црвените ласерски зраци, што ги прави повидливи за апликации во затворени простории. Сепак, технологијата што е потребна за проектирање зелена светлина бара повеќе енергија отколку црвено светло, така што траењето на батеријата не е толку долготрајно, а црвените ласери се генерално попрецизни и посигурни во опсег на температури.

Ласерите за нивелирање или мерење растојанија, обично се произведуваат со мали диоди со низок интензитет и се напојуваат со помош на батерии што се полнат или алкални. Како и кај секој ласер, гледањето директно во светлината може да биде штетно за очите на корисникот, па затоа секогаш се препорачува носење заштитни очила. Светлината на ласерско ниво не треба да биде насочена кон друго лице.


Würth ласери (ласерска класа 2):

laser klasa 2

Човечкото око е со природен заштитен механизам против светлосни стимули - рефлекс на трепкање што го затвора очниот капак во рок од 0,25 секунди по појава на стимулот. Овој рефлекс на трепкање во рок од 0,25 секунди го спречува оштетувањето на мрежницата доколку ласер од класа 2, кој носи не повеќе од 1 mW *, случајно директно влезе во окото. Меѓутоа, ако рефлексот на трепкање е потиснат или оневозможен, ласерските покажувачи од класа 2 и повисоки може да ја оштетат мрежницата.

*Миливат (mW) е еднаков на еден илјадити дел од ват (0,001 W или 10 -3 W). Типичен ласерски покажувач дава околу 5 миливати светлосна моќност, додека типичното слушно помагало користи помалку од 1 миливат.

Опсегот и точноста на ласерските мерачи на растојание во голема мера зависи од условите на осветлување и рефлектирачките својства на целниот објект. За Würth е важно перформансата на уредот да се одржува не само во тест лабораторија, туку повеќе на задачи на секојдневната локација. Затоа работевме со надворешни експерти да развијат глобален стандард за тестирање ласерски мерачи на растојание и да овозможат да се направат споредби помеѓу уредите. Тестираните инструменти во согласност со ISO 16331-1 ги постигнуваат своите ветувања.

ЗОШТО СЕ ЛАСЕРСКИТЕ МЕТРИ ПОДОБРИ ОД УЛТРАЗВУЧНИТЕ УРЕДИ ЗА МЕРЕЊЕ?

Würth WDM метар со ласерска светлина – прецизен и ги поминува сите препреки. Ултразвучните мерни уреди со звучни бранови кои се шират во конус од инструментот, на дисплејот даваат неточни резултати. Звучните бранови се отклонуваат од предмети или столбови. Ултразвучен уред обично има опсег од 20 m, додека Würth WDM 8-14 мери до 200 m и обезбедува поголема точност!

ultrazvukWDM 8-14

bluetooth smart

повеќе на: https://eshop.wuerth.de/Laser-range-finder-WDM-8-14-LASRDISTM-WDM-8-14-/5709300515.sku/en/US/EUR/?CampaignName=SR001&VisibleSearchTerm=5709300515

Како да користите ласер за нивелирање

Ласерите за нивелирање се лесни за употреба, а со разновидни дизајни на располагање, има стил кој одговара на секоја апликација. Различни типови на ласери се развиени за специфични намени, но сите ласери вклучуваат две заеднички компоненти: ласер плус израмнувачка основа што може да стои на подот, да се монтира на ѕид или да се закачи на статив. Оваа основа ви помага да ја проектирате светлината на потребната висина. Има и механизам за израмнување, или вијала со меур или нишало и магнети плус електронски сензори. Куќиштето, обично е направено од издржлива пластика или метал што е доволно цврста за цврсти перформанси на работно место.

Cll 18

Самонивелирачките единици нудат поголем степен на точност. Тие најдобро функционираат кога се поставени на површина за која корисникот утврдил дека е „нивелирана“. Можете да користите вијала со меурчиња за рачно да го израмните уредот пред да завладее механизмот за самонивелирање на уредот. Ласерската компонента виси како нишало внатре во нивото. Магнетите и гравитацијата работат заедно за да го смират нишалото, а зракот потоа се проектира низ светлина или призма.

tripod

Некои ласери за нивелирање се опремени со електронски сензори за самонивелирање кои ја зголемуваат прецизноста и доверливоста, и тие се идеални за зафатен надворешен нишан за градежништво. За внатрешни работи каде што нивото често се поместува, механизмот за самонивелирање помага да се заштеди време и да се зголеми доверливоста.

Видови ласери за нивелирање

Достапни се неколку различни типови на ласери, кои се разликуваат по примена и цена:

Точка генератор е наједноставниот тип на ласер. Во основа, тоа е либела што пука со ласерска точка и понекогаш вклучува линиски генератор.

Точките ласери проектираат едноставна точка која може да биде квадратна или рамна. Достапни се широк спектар на модели со различни цени. Додека најевтините модели се најпогодни за внатрешна употреба, други модели може да се користат надвор.

PLL18

aplikacii PL18

https://www.youtube.com/watch?v=wbysLyb7_Sg


Линиски ласер е ниво од точка до точка што може да прикажува неколку хоризонтални и вертикални ласерски линии користејќи повеќе LED диоди на растојание од 20 до 30 метри). Дизајнирани за внатрешна употреба, тие често вклучуваат можности за нагоре и надолу. Некои модели сега вклучуваат технологија на пулсирачка светлина која работи со детектор на светлина за да може да се користат на отворено или во светли внатрешни простори.

aplikacija zeleni liniiaplikacija skalila

nov model

Wcl

https://www.youtube.com/watch?v=tsHX_W9mGiM

Ротирачки ласери проектираат ротирачка точка за да создадат линија од 360 степени. Детектор се користи за читање на ласерските линии на долго растојание. Повеќето ротирачки ласери, исто така, имаат генератори со една линија и можности за нагоре, надолу. Идеални за работа на отворено, како што се градење патишта, поставување на темели или поставување цевки, ова се најточните и најскапите ласери. Достапни се рачни и самонивелирачки опции и со нив може да се управува и со далечински управувач.

RL 5

rl so tripod

https://www.youtube.com/watch?v=lwEalY2CqGs


Како што ласерската технологија беше рафинирана во изминатата деценија, ласерите за нивелирање станаа попрецизни, помали, полесни за употреба и подостапни. Некогаш се наоѓаа само на големи градилишта, сега малите и големите изведувачи откриваат дека ласерите можат да ги претворат задачите за нивелирање во задачи кои може да ги изврши еден човек.

primeri

Денешните ласери им овозможуваат на инженерите или изведувачите да постават дизајн на зграда или локација побрзо и попрецизно од кога било досега, со помалку труд. Во некои индустрии, како што се авиокомпании и бродоградба, ласерите обезбедуваат повратни информации во реално време споредувајќи го изгледот со вистинските датотеки CAE/CAD, а многу е веројатно истите технологии наскоро да бидат достапни за големи градежни проекти и изградба на домови.

RL teren

Некои ласери се опремени дури и со безжична технологија Bluetooth за да ги пренесат нивните димензии на рачен компјутер, обезбедувајќи информации специфични за локацијата на лице место.


Како што се подобрува самата ласерска технологија, придобивките ќе се рефлектираат во дополнителни функции за нивоата. Самонивелирачките модели и опциите за далечинско управување ќе продолжат да растат и подобруваат. И како што цените продолжуваат да паѓаат, ласерите од сите видови ќе го најдат својот пат во се повеќе и повеќе кутии со алатки.

https://eshop.wuerth.de/Product-categories/Length-measuring-tools-laser-technology/1401610203.cyid/1401.cgid/en/US/EUR/

primeri 1

primeri 2

primeri 3


Сподели на: