Совети

НЕГА НА РАЦЕТЕ ВО ЗАНАЕТОТ: ЗАШТИТИ, ЧИСТИ, ОДРЖУВАЈ Останете здрави: едукација и превенција

Време за читање: 5 мин.
ПРОДОЛЖЕТЕ

НЕГА НА РАЦЕТЕ ВО ЗАНАЕТОТ: ЗАШТИТИ, ЧИСТИ, ОДРЖУВАЈ

3

ЕФИКАСНИ СРЕДСТВА КОИ ПОМАГААТ ЗА НЕГА И ЧИСТЕЊЕ НА КОЖАТА

Нашата кожа е нашиот најголем сетилен орган. Специјализирана за механички, термички и хемиски стимули, кожата ни дава многу витални информации за нашата непосредна околина.

Промена на гуми, замена на акумулатор на автомобилот, замена на масло... Ако работите како механичар за автомобили, во метални конструкции, работа во екстремни временски услови па дури и во трговија, честопати сте изложени на опасности за кожата на рацете.Ние ќе ви покажеме како оптимално да ја заштитите и негувате.

Пред сè, недостатокот на нега на кожата и несоодветната заштита на кожата значат дека на мажите им се дава боледување се почесто и подолго време поради проблеми со кожата. Законодавците ја препознаа потребата и ја направија заштитата на кожата професионална должност.

Од работодавачите се бара да обезбедат доволно производи за да ги заштитат вработените и да овозможат редовна употреба. Производите за заштита на кожата припаѓаат на полето на лична заштитна опрема (ЛЗО). Здравите вработени се многу важни за една компанија. Затоа, работодавачите треба да ја исполнат оваа должност и да тргнат во офанзива. Од особено значење е стручно-едукативната работа. Само кога вработените ќе сфатат колку е важна заштитата на кожата за сопственото здравје, ќе ги прифатат и користат соодветните производи.

Кожните болести поврзани со работата главно ги погодуваат вработените кои често се во контакт со влага, на пример хемикалии, медиуми за ладење измешани со вода (антифриз) или средства за чистење. Ова може да ја преоптовари кожата и да доведе до кожни реакции.

Вообичаени кожни болести (дерматози) се егзема на рацете. Првите знаци се груби дамки, црвенило, печење и лупење. Третманот на егзема е долг и скап, а во најлош случај доведува до застој или губење работа. Многу важно: за ефикасна превенција за вработените од кожни болести, не е доволно само да им се обезбедат на вработените ефективни производи погодни за кожата. Важно е плановите за заштита на кожата постојано да се спроведуваат во секојдневните операции. Работодавците играат важна улога во ова. Како прво, тие имаат законска обврска да ги заштитат своите вработени. Од друга страна, професионалната заштита на кожата треба да им биде многу важна.

Превенцијата е најдобриот лек. Успешната заштита на кожата на работа – пред, за време и после работа – е предуслов за долг и здрав работен век. SKIN LINE на Вурт комбинира превентивна заштита од штетни материи, погодна за кожата и во исто време темелно чистење, ефикасна дезинфекција и ефикасна нега. Состојките што се користат не треба непотребно да ја напрегаат или напаѓаат кожата. Средствата мора да ја земат предвид природата на загадувањето. Затоа, никогаш не треба да се користи појак производ отколку што е потребно.

Останете здрави: едукација и планови за заштита на кожата

Кремата за кожа не е само за нежните женски раце.Особено рацете на занаетчиите секојдневно можат да имаат корист од редовната нега.Дали ги миете рацете со обичен сапун?Дали ретко користите производи за заштита на кожата или лосиони за раце?Можеби воопшто не ви е гајле за вашата кожа?Треба да го промените тоа затоа што кожните заболувања веќе учествуваат со над 50% од болести поврзани со работата.

Различни супстанции, зголемен стрес и погрешни производи за чистење ја ослабнуваат вашата кожа.Ова може да доведе до иритација на кожата, егзема и во некои случаи до инвалидитет.

Како работодавец, вие сте правно должни да им понудите на своите вработени соодветни заштитни мерки.На овој начин вашиот тим останува здрав, се намалуваат боледувања и отсуствата заради кожни заболувања.

Водич за вистинските производи

Огромниот опсег на производи за чистење и нега на кожата може лесно да ве збуни.Во суштина, производите за чистење секогаш треба да се прилагодат на степенот на загадување.Никогаш не користете средство за чистење што е посилно од потребното.Кој чистач е погоден за кој степен на загадување?Кој агент за заштита на кожата штити од супстанциите што ги користите?Постои водич во боја и системи со точки кои ви помагаат да најдете соодветни производи.

Систем за кодирање во боја: за видливо здрава кожа

Користите крем за раце наместо гел за чистење или сте го погрешите средството за заштита на кожата со пената за нега?Ова не може да се случи со производи со систем за кодирање во боја.Кодовите во боја на пакувањето ви кажуваат на прв поглед за што е погоден производот и кога треба да се користи.Вурт го користи следниов систем за кодирање во боја од производната линија на SKIN LINE:

Сина = ЗАШТИТА SKIN LINE

Зелена = ЧИСТЕЊЕ SKIN LINE

Портокалова = НЕГА SKIN LINE

Посочете по вистинскиот производ

Лесната нечистотија, како што е прашината, обично може да се отстрани брзо со благ сапун.Но рацете со масло не се лесни за чистење.Можете лесно да видите дали средството за чистење е погодно за силно или лесно извалкани раце со системот од точки.Исто така, ве поддржува во изборот на соодветни производи за нега и производи за заштита на кожата.Колку е поинтензивен ефектот на производот, толку повеќе точки има на пакувањето.Какво е значењето: Пет поени се за најголема заштита со SKIN LINE PROTECT, со SKIN LINE CLEAN за најсилна моќ за чистење и со SKIN LINE CARE за оптимална нега.

Заштита, чистење и нега

Треба да ја исчистите кожата пред и после работа.Еден добар производ за чистење темелно чисти, ја штити кожата и ја негува.

Препорака на Вурт е ЧИСТАЧ ЗА РАЦЕ N-PLUS, 4000ML,

Средство за чистење на раце без микропластика за средно до тешко извалкани раце, со природни средства за пилинг од перлит.

Делува пријателски на кожата, чисти и штити.

Високиот процент на супстанции со профилактички ефект спречуваат иритација на кожата.

pH-неутрален и без сапун, дерматолошки тестирано.

Длабински ги чисти рацете и ја отстранува нечистотијата како масло, маснотии, графит, метална прашина и саѓи.

По миењето не е потребно да нанесете дополнително крема на рацете.


Перформанси (систем на поени)

3 од 5 поени

pH вредност

4.8


https://eshop.wurth.com.mk/pasta-za-mienje-race-4000-ml?term=0893900001

сува кожа

сува кожа

нечистотии во порите

нечистотии во порите и под ноктите

мајсторски раце, масло

"мајсторски раце" , масло


Производите за заштита на кожата, чистење и нега се многу повеќе од изборни производи за убавина.Со редовна употреба на производи за нега и чистење, тие спречуваат заболувања на кожата и идеално обезбедуваат здрав (професионален) живот.

Сподели на: